WELCOME....WELCOME....HAPPY READING YA...

Wednesday, April 8, 2015

DIY store luar rumah.


Assalamualaikum semua

Ni cerita lama....dah siap almost setahun.  Dulu pernah nak story pasai DIY store ni, tapi terlupa dek kesibukan bibik tak ada.  So skrg bibik dah ada, nak story jugak utk tatapan anak2 saya bila dah besar boleh baca dan rewind kembali moment2 masa abah diorang buat kerja utk rumah kami.

Ruang luar dekat corner asal memang nak buat store kecik, tapi tak terbuat sudah sbb kesibukan kerja dan masa.  So bila dah ada masa nak buat  tu ada, Anuar akan tergesa2 cari barang dan trus buat. x silap saya ambik masa 2 hari penuh ja kot utk siapkan.

Material hanya gunakan besi lebihan (byk sad story cerita pasai barang2 lebihan. Ok Full stop).
Store ini agak besar sbb dlm store tu ada sub store yg asal nak buat tergendala. Siap tiles bagai dah...tup2...tukar plan.

Dinding hanya beli zink.  Modal less den rm1k.  Tapi nak buat store ni perlu kan peralatan lengkap seperti mesin pemotong, mesin kimpalan, pemotong besi dan bagai2 lagi.  Untuk pengetahuan, rumah kami mmg lengkap alat2 tu. 

Tapak perlu dikonkrit, tapi konkrit kasar ja.


Tempat buat kerja...semak samun...



Saya berkenan sgt stool ni...DIY stool..

Masa buat rangka....


Penyibuk sgt banyak...Tapi 1 ja..Mr Anuar x pernah marah anak2 yg datang menyibuk...




Proses potong memotong




Proses pasang dinding...


 


Dah siap store...


Letak pokok yang hidup segan mati tak mau....


So inilah store luar yang besar.  Boleh tidur 5 orang dalam tu.  Penuh dengan berbagai alatan2 DIY Mr Anuar.











1 comment:

  1. memang betul2 ada skill semua akak ni..serba boleh.. boleh jimat duit kalau buat sendiri..
    alahai senangnya hati kalau dapat store sbijik macam ni, bukan pe..nak sumbat barang moto suami..

    ReplyDelete