WELCOME....WELCOME....HAPPY READING YA...

Friday, March 2, 2012

Pembedahan kali ke 4....Kelahiran yang dinanti

Inilah baby saya sejurus dikeluarkan dari perut saya dan sebenarnya belum mandi lagi di tu....sungguh wangi waktu nurse bawa dia kepada saya untuk dilihat dan dicium...
  Wah lega rasanya dah beranak!!! itulah yang saya nak laungkan dengan kuat kalau punya ruang untuk berbuat demikian.  Tak banyak beza dengan kelahiran yang lepas-lepas sebab saya kan operation dan kali ke 4 ni buat saya tak tidur malam seminggu sebelum tarikh nak dioperate.  
Dari pilih tarikh untuk dibedah, kemudian cari kesepekatan dengan Dr tarikh untuk melahirkan saya sangat nervous OK! Salah satu sebabnya adalah ada sorang Dr bodoh dari goverment hospital sewaktu warded masa tengah alahan menakut2kan saya dengan statement yg tak masuk akal dan dia berkali2 remindkan saya yg risiko sgt tinggi melahirkan anak dengan 4 x operation dan saat ini mahu saja saya nak cari dia kat Hospital Kulim dan jerit sekuat hati yang saya selamat OK.  

 Alhamdulillah...saya sangat bersyukur kepada Allah, walaupun dioperate 4x tapi Allah permudahkan jalan itu pada saya.  saya tak pernah mengalami komplikasi selepas bersalin dan semuanya berjalan begitu lancar.  Saya juga tak mengalami kesakitan yang complicated selepas bersalin, selepas 24 jam berjalan ke toilet semuanya semakin baik.  
Begitu juga cerita kelahiran kali ini, mulut saya tak berhenti berzikir sepanjang berada dihospital sehari sebelum, sampai malam nak tidor dan pepagi esok nak disorong ke OT room pukul 8.45am bermacam doa  saya baca.  Semasa Dr tengah geledah perut saya pun saya tak henti berzikir, berdoa semoga dipermudahkan.  Tapi semasa dioperate Dr bius dan Dr gynae saya asyik bersembang membuatkan saya rasa bila nak berakhir ni, dah bila ayat Dr Ok dah siap....Huh leganya...

Disorong kebilik selalunya saya akan tertidur, tapi entah mengapa bersalin kali ni saya tak leh pejamkan mata sampai malam bila nurse bagi ubat tidur baru leh tidur sampai pagi...dan sempat saya rasa sakit batu meriam 3 jam...leh tahan sakitnya no....tapi bila dah pagi semuanya ok.  Bayangkan ada orang sakit sampai 3-4 hari.  

Sewaktu dinursery, hari pertama tak sempat saya pergi melawat sebab takleh gerak 24 jam....hanya gambar dalam telephone encik suami pengubat rindu...


Waktu dinursery dia kelihatan sgt tembam walaupun hanya dengan berat 3.05 kg.  Berbanding dengan abangnya yang besor2...dia sungguh kecil


Di hospital, sibaby tua sgt dimanjai abahnya...kerjanya dalam bilik main, kacau ibu, merengek, pergi makan dengan abah, kuar pergi pekan ngan abah, main...main..sembang ngan nurse.  Maktok2nya cuba nak ajak bawak balik tapi takmau, nak kepit ngan abah saja...


Lihatlah mereka dipagi hari sementara tunggu breakfast ibu sampai, temani ibu sehingga ibu makan barulah mereka pergi restaurant bawak untuk breakfast.  Tapi waktu ni sibaby tua belum mandi lagi, bangun tidur terus cari abah dan berpelukan....

Inilah kerja encik suami setiap hari selama 3 hari temani saya dihospital, tengok tv, baca suratkhabar, pergi jengok anak kat nursery, makan kat bawah, tengok tv...tengok tv....Thanks bebanyak atas support yg tak seberapa,,he hehe
Sempat lagi si baby tua posing maut kat dalam bilik untuk kenang-kenangan sebab lepas ini ibu tak beranak dah.
Punya tak ada kerja sampai stoking ibupun dibuat mainan olehnhya....
Tapikan si baby tua ini dah tak leh panggil baby lagi....tapi beberapa kali abahnya tersasul tetap panggil baby.
Last but not least...inilah menu dalam pantang saye yang disediakan oleh pihak hospital....sayur tu sedap sgt. Lemak manis, tapi tak tahu pucuk apa.  Pepun...saya perlu biasakan diri selama 40 hari untuk jamah makanan sebegini...huh boringnya....
S

19 comments:

  1. tahniah puan untuk bby boy kali nie....pasti besday bby yang last nie sy ingat sebb sama tarikh an sy ^_^
    doakan rezeki saya lak menyusul untuk tahun nie

    ReplyDelete
  2. Oh! ya ka! kiranya saya ada dua anak punya tarikh birthday yg sama la no..Pe pun Insyaallah saya doakan awak punya anak kembar tahun ini..sepasang lelaki dan perempuan...aminnn..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Anak pertama di klinik swasta Kulim..anak no 2-4 semua buat dia KMC dr yg sama. Dr Kamarulzaman. Better choose 1 dr yg kita trust n rely on sbb dia akan tahu semua history operation kita n ikut advise dari dia. Insyaallah semuanya ok Sulina.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Sulina...kawan saya dah 4 anak szer kat gov hospital ok sahaja....bila sulina bersalin yg ke 3 n dr x btl(ikat) mean dat masih boleh utk anak ke4. Sama ja jahitan tu gov or swasta... Ada 2 kawan yg bersalin gov n Alhamdulillah ok.

    ReplyDelete
  7. Saya ni pun tunggu.masa sebuln nk melahirkan szer ke4 , takut pon ada sbb ada.doc gov lain ckp dgn saya..saya ni berani mati.rase nk menangis doc ckp mcmtu dgn patient.harap dgn pengalamn kwn2 dapt berkn semangat utk saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole saya tahu bpe tahun gape dgn baby number 3

      Delete
    2. bole saya tahu bpe tahun gape dgn baby number 3

      Delete
  8. Saya ni pun tunggu.masa sebuln nk melahirkan szer ke4 , takut pon ada sbb ada.doc gov lain ckp dgn saya..saya ni berani mati.rase nk menangis doc ckp mcmtu dgn patient.harap dgn pengalamn kwn2 dapt berkn semangat utk saya.

    ReplyDelete
  9. Sape bole bagitau if ceaser kali keempat operate tempat yang sama ke lain. Tgh tpikir2 nk tmbah sorg lg nie....

    ReplyDelete
  10. smgt sy nk dczer kali ke 4!! tq!!!

    ReplyDelete
  11. Assalam... kawan2... saya skrg menanti utk cser yg ke4 mcm rasa takot sgt... pengalaman kawan2 hospt gov mna yg ok area Kl nie la...

    ReplyDelete
  12. Assalam... kawan2... saya skrg menanti utk cser yg ke4 mcm rasa takot sgt... pengalaman kawan2 hospt gov mna yg ok area Kl nie la...

    ReplyDelete
  13. Bole share e x..berapa tahun.gape utk.yg ke 4 ceaser

    ReplyDelete
  14. Saya insyaAllah bersalin cezer ke 4 di ppum. Anak ke 3 sy br 2tahun. Sy dh xpergi ceknup buku pink. Sbb nurse sll negatif siap ckp xtakutkah uterus pecah..2 anak pertama private, ketiga ppum. Sy cek up swasta doc sentiasa positif. Lepas baca post ni xsbar pulak nk bsalin

    ReplyDelete
  15. Puan maksudnya puan preggy ketika usia anak ke 3 pun berapa tahun ya

    ReplyDelete
  16. Boleh sy tnya..semasa lepas cser ank ketiga ada tak doctor cakap rahim puan nipis dan dlm masa 3-4 tahun baru blh pregnant semula..saya pun dh 3x cser di gov hosp..takut plk yg keempat ni..sbbnya yg ketiga baru setahun sebulan...

    ReplyDelete